Grønne beauty-gründere: Øko-guruen Gisele Bündchen RMS Victoria´s Secret sminke hudpleie
© Getty Images & Produsentene

Møt øko-guruen bak RMS Beauty

Grunnleggeren av RMS Beauty, Rose-Marie Swift (64), er hele bransjens guru når det kommer til økologiske sminkeprodukter og rene ingredienser. Hun nekter å gi seg før alle mytene i skjønnhetsindustrien er knust.

Hva er din bakgrunn?

– Jeg startet karrieren som makeupartist i hjembyen Vancouver i Canada på 70-tallet. I begynnelsen sminket jeg burlesque-strippere, som på den tiden var vanvittig glamorøse. Etter hvert fikk jeg innpass i motebransjen og fikk jobbe med velkjente motefotografer, magasiner og motehus.

Midt oppi alt ble jeg alvorlig syk. Jeg fikk utslett over hele kroppen, soppinfeksjoner og følte meg dårlig hele tiden. Virkeligheten slo meg i ansiktet da legene spurte om jeg jobbet i skjønnhetsindustrien. En rekke omfattende blodprøver viste høye nivåer av farlige kjemikalier, som alle stammet fra sminke og hudprodukter. Jeg begynte å lese meg opp på ingredienser, og var besatt av å avsløre mytene i industrien. For å nå ut lagde jeg min egen nettside. Det var først da leserne mine begynte å etterspørre renere produkter at jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender.

I starten tok ingen meg på alvor, og sa at det ville vært enklere om jeg bare kjøpte falske øko-sertifiseringer og satte dem på ferdigstilte produkter, men jeg nektet. Jeg ville ikke produsere sunn sminke for å lage meg et navn og tjene penger, men for å hjelpe andre. Produktene mine skulle være rene, gi pleie og næring til huden.

Grønne beauty-gründere: Øko-guruen Gisele Bündchen RMS Victoria´s Secret sminke hudpleie

Damen med den røde leppestiften, Rose Marie Swift, lager industriens reneste skjønnhets­produkter.

© Getty Images & Produsentene

Hva var det første produktet du lanserte?

– Jeg jobbet på de store visningene til undertøysmerket Victoria´s Secret, og skjønte ikke hvorfor modellene ble sminket med ti lag foundation når de hadde en så fin og ung hud. Det var sånn jeg ble kjent med supermodellen Gisele Bündchen, som nå er en selvtitulert ambassadør for RMS Beauty. Jeg utviklet en highlighter som jeg brukte på modellene, og det var starten på RMS Beauty.

Hva er det beste sminketrikset Gisele Bündchen har lært av deg?

– At frisk, usminket hud er det vakreste. Du trenger ikke å dekke hele ansiktet bare fordi du er litt rød eller har en kvise på haken. Det holder å bruke en kremet concealer, som min Un Cover-up for å dekke over det utsatte området, og så børste over med et solpudder i hele ansiktet – som gir glød og frisk hud.

Grønne beauty-gründere: Øko-guruen Gisele Bündchen RMS Victoria´s Secret sminke hudpleie

Ansiktsolje Beauty Oil, 860 kr. // Blush i fargen Lost Angel, 300 kr. // Foundation Un Cover-Up Foundation, 580 kr.

Hvilket produkt i serien er din personlige favoritt?

Min Living Luminizer er stjerneproduktet. Highlighteren gir magisk glød, minimerer porer og glatter ut huden. Mitt beste triks er å påføre produktet med fingertuppene.

Hva er nøkkelingrediensen i produktene?

– Kokosolje. Den er rik på antioksidanter, har antibakterielle egenskaper og fungerer derfor også på fet hud. Dessuten virker kokosolje anti-aldrende.

Psst... Så ofte bør du dusje

Grønne beauty-gründere: Øko-guruen Gisele Bündchen RMS Victoria´s Secret sminke hudpleie

Supermodellen Gisele Bündchen fronter en sunn livsstil og sverger til RMS Beauty.

© Getty Images & Produsentene

Du unngår å bruke eteriske oljer i produktene dine. Hvorfor det?

– Når noen reagerer på økologisk hudpleie, skyldes det ofte innholdet av eteriske oljer. Etter min filosofi skal eteriske oljer kun brukes til å smøre på huden dersom du har vonde eller ømme punkter, som for eksempel ved massasje, og ikke i ansiktet som en del av hudpleien.

Hva er ditt beste skjønnhetstips?

– Huden er kroppens største organ, og er med på å absorbere og frakte vitaminer og næring, og også skadelige stoffer fra utsiden og rundt i kroppen. Velg produkter fra merker du stoler på, og les alltid gjennom ingrediensene. Unngå produkter som inneholder farlige kjemikalier som parabener og siloksaner.

Grønne beauty-gründere: Øko-guruen Gisele Bündchen RMS Victoria´s Secret sminke hudpleie

Concealer Un Cover-Up, 400 kr. // Highlighter Living Luminizer, 430 kr. // Bronzer Buriti Bronzer, 370 kr.

Hvilken ingrediens er den verste for huden?

– Solkremer med syntetiske UV-filtre, som for eksempel avobenzone og oxybenzone. En mengde forskning viser at kjemisk solkrem kan være hormonforstyrrende og føre til allergi, eksem og fertilitetsproblemer.

Så hva bruker du av solbeskyttelse i produktene dine?

– Alle produktene mine har en naturlig SPF mellom 6 og 12. Jeg unngår solfiltre da disse ødelegger formulaene i produktene, men alle har et lite innhold av fysiske filtre som sinkoksid og titaniumdioksid.

Har den grønne trenden kommet for å bli?

– Definitivt. En hel industri er i endring. De store europeiske merkene er allerede i gang, og jeg håper de amerikanske følger etter.

Les også: 5 geniale tips for å legge den perfekte eyeliner

Grønne beauty-gründere: Øko-guruen Gisele Bündchen RMS Victoria´s Secret sminke hudpleie

Rose-Marie er supermodell Gisele Bündchens personlige makeupartist.

© Getty Images & Produsentene

Hva putter du i smoothien din?

– Jeg sverger til selleri-juice, men lager jeg smoothie er det med banan, blåbær, blomkål, koriander, spirulina-, acai- og tangpulver.

Så hva er ditt nyeste produkt?

– Sephora ønsket min variant av kultrougen «Orgasm» fra «Nars». Den føltes litt for 90-talls for min serie og jeg ville ikke kopiere den. Så jeg lagde min egen variant «Lost Angel» – helt uten glitter og skimrende partikler. Den gir glød og en nydelig friskhet til ansiktet.

RMS Beauty selges på Skinlove.no, Gimle Parfymeri og Heaven Scent i Oslo.