hud hår hudpleie hårpleie tørr hud
© Wenn.com

Så ofte bør du dusje

Se hvor ofte du bør dusje hvis du vil det beste for hud, hår og helse.

Det er få ting som slår et godt og varmt bad i badekaret. Helst skal man ligge i badekaret så lenge at man ligner en rynkete rosin. Men selv om det føles godt er det ikke nødvendigvis det beste for hverken helse, hud eller hår. Derfor bør du vurdere å trappe ned på antallet av dusj og bad i løpet av uken.

Så ofte skal du dusje

Det er utfordrende å sette en grense for hvor mange ganger man skal dusje i uken, men om du vil ta hensyn til både hygiene, helse, hud og hår bør du dusje hver andre eller tredje dag. Det gjelder for både dusj med såpe og hårvask.

Under går vi gjennom konsekvensene ved å dusje mer enn hver andre eller tredje dag.

4 konsekvenser ved å dusje for ofte

Virker uttørkende på huden

Om du pleier å dusje hver eneste dag vil det varme vannet og såpen fjerne hudens lag av naturlige oljer. Dette kan gi både tørr og kløende hud. Unngå å skade og irritere huden unødvendig ved å dusje hver andre eller tredje dag.

Til gjengjeld må du ikke kutte ned på håndvasken. Det er en av de mest effektive måtene å holde bakterier og smitte vekk. Hendene skal vaskes etter hvert toalettbesøk, før du lager mat, før lunsjen i kantinen og etter at du har vært utenfor.

Ansiktet skal også vaskes en til to ganger daglig, men prøv å gjøre det med lunkent vann. Lunkent vann er mer skånsomt for huden enn varmt vann. Bruk også milde renseprodukter om du har sensitiv hud.

Tørker ut håret ditt

Håret ditt har, som huden din, glede av de naturlige oljene som skilles ut i hodebunnen. Oljene er med på å holde håret sunt og glansfullt. Dersom du vasker håret for ofte blir oljene vasket vekk, noe som fører til tørt og krusete hår.

På samme måte vil hyppig hårvask også ødelegge kjemisk farget hår. Det kan trekke ut fargen av håret og endre tonen på hårfargen din. Derfor bør du prøve å vaske håret hver andre eller tredje dag.

Håndplukket til deg

Fjerner de gode bakteriene

Bakterier er ikke kun en dårlig ting. Huden vår er dekket av gode bakterier og flere av dem er med på å styrke immunforsvaret og forebygge sykdommer. Om du dusjer for ofte risikerer du å vaske de gode bakteriene vekk. Det kan ha konsekvenser for helsen og immunforsvaret.

Endrer hudens pH-balanse

Huden vår er dekket av et beskyttende lag kalt syrekappen. Syrekappen er en slags film, som består av fettsyrer og syrerester. Dette beskytter mot fremmede bakterier. Om du dusjer for ofte kan det påvirke syrekappens pH-balanse. Dette vil føre til at det beskyttende laget ødelegges og huden blir mottakelig for uønskede bakterier. Derfor bør du tenke over både hyppigheten og lengden på badene dine.