Dette skjer med kroppen din når du går på slankekur
© Getty images

Dette skjer med kroppen din når du går på slankekur

Vurderer du å begynne på en rask slankekur? Da skal du lese videre her.

Som vi alle vet kommer kvinnekroppen i alle former og størrelser. Heldigvis opplever vi mer og mer diversitet i mediebildet, og en omfavnelse av den naturlige kroppen.

Uansett kan selv den mest selvsikre kvinnen fristes til å hoppe på en rask kur for å gå ned et kilo eller to til en spesiell begivenhet.

Har du noensinne vurdert å kutte drastisk ned på kaloriinntaket, i håp om en rask virkning? Da kan vi allerede nå avsløre at det er en dårlig idè.

Les også: Få ro i sinnet: Fem trinn til en mental detox

Ifølge den engelsk diettisten Filip Koidis kan en rask slankekur lede til både overspisning, unødvendig press på kroppen og sette stoffskiftet ditt ut av balanse.

"Når du prøver å lure kroppen din vil den gjøre det samme mot deg, så når du drastisk skjærer ned på inntaket av mat vil kroppen fort innrette seg etter det, og begynne å bruke mindre energi," forklarer Koidis til siden Byrdie.

Dette skjer med kroppen det første døgnet

I de første 12 til 18 timene av en slankekur forbereder kroppen seg på å gå inn i en sultfase, og derfor vil den prøve å utnytte så mye av sin lagrede energi som mulig.

Etter 24 timer blir energidepotene dine mindre, fordi du har nedsatt inntaket av energi. Derfor vil kroppen starte å skille ut mer av stresshormonet kortisol. Kortisol kan blandt annet få kroppen til å holde på væske, noe som gir deg en følelse av å være oppblåst. Du vil også begynne å fryse mer, fordi kroppen prøver å holde på kjernetemperaturen, nå som energinivået nedsettes.

Drikker du nok vann? Enkelte plager kan faktisk løses med et glass vann!

Dette skjer etter 48 timer

Nå er kroppen din nesten tømt for energi, og fordi kroppen ikke klarer å kjenne forskjell på å få mindre mat og direkte utsultning, nedsetter den stoffskiftet for å spare energi. Dermed faller den forbrenningen, som normalt skjer helt av seg selv. Kroppen vil også begynne å ta opp alle kalorier av den næringen den får inn, fordi kroppen tror at den sulter, noe som normalt ikke er tilfelle.

Etter 72 timer nedsettes stoffskiftet ytterligere, og det blir enda vanskeligere å forbrenne kalorier, siden kroppen begynner å holde på fettet i et forsøk på å få mer energi. I stede begynner den å forbrenne det magre vevet, som blandt annet er musklene dine.

Etter en uke

Fortsetter du ut uken, vil det vekttapet som vises på badevekten, mest sannsynlig skylles tap av muskelmasse - og altså ikke fett. Hjernen vil også på dette tidspunktet sende ut konstante sultmeldinger, noe som gjør det vanskelig å holde konsentrasjonen, uansett om det handler om studie, arbeid eller sosialt.

Gjør noe godt for helsen din

... og la være med å gå på rask slankekur. Hvis du har et ønske om å endre tallet på badevekten skal du sakte men sikkert endre livsstilen din. Erstatt usunne valg med nærende og sunne alternativer.

Få inspirasjon: Slik får du en grønnere hverdag