
Her er den beste og verste maten for hjernen din
Manges favorittsnacks er heldigvis også god for hjernen, men til gjengjeld er det en annen favoritt som topper listen over mat som skader hukommelsen din
AvTil daglig er det ikke sikkert du tenker over om alt står bra til oppe i hjernen din, men om du plutselig står overfor en stor eksamen eller et ekstra krevende jobbmøte, kan det vært fint å vite at du har gjort tingene riktig for å gi hjernen de optimale arbeidsbetingelsene.
Nedenfor finner du en oversikt over ingrediensene som har en bevist positiv effekt på hjernen. Utover dette presenterer vi to skadelige ingredienser som du helst bør styre unna hvis du ønsker å bevare en god hjernehelse.
Det beste for hjernen
1. Fargesterk frukt
En god huskeregel er at jo mer fargerik frukt; desto mer rik på lutein. Lutein er et antioksidant som både hjelper til å opprettholde godt syn, og som dessuten har vist seg å ha mange fordeler for hjernen, ifølge en undersøkelse.
Undersøkelsen, som er foretatt på Illinois University, viser at de eldre menneskene som økte inntaket av lutein, hadde en skarpere hjernefunksjon og en større evne til å forstå og bruke ny informasjon, sammenlignet med de som ikke tok lutein.
Så vil du gjerne bevare en god hjernefunksjon, skal du gå for de fargerike fruktene - gjerne blåbær for eksempel, som har et spesielt høyt innhold av antioksidanter.
2. Grønne blader og brokkoli
Dersom du har dilla på kål, brokkoli og andre grønne og bladformede grønnsaker, har du gjort deg selv og hjernen din en god tjeneste. Denne typen grønnsak er nemlig både rik på den allerede nevnte antioksidanten lutein i tillegg til zeaxanthin, hvilket er en kombo som både vil øke hukommelsen og gi deg en bedre hjernefunksjon.
Du skal innta omtrent seks milligram lutein og to milligram zeaxanthin hver dag, noe som svarer til omtrent 220 gram dampet grønnkål.
De verste
6. Sukker
Det er vel ingen stor overraskelse. Sukker gir deg ikke bare dårlig hud, det kan ifølge ny forskning også øke sjansene for både demens, slagtilfeller og angst. Forskningen viser nemlig at et høyt inntak av sukker skaper innflammasjon i det senteret av hjernen som styrer hukommelsen vår, hvilket vil svekke den.
Utover dette, viste forskningen av et høyt sukkerinntak faktisk kan lede til depresjon. Så her er det mange gode grunner til å skjære ned på søtsakene.
7. Transfettsyrer
Transfettsyrer er den typen fett som du ofte finner i frityrstekt mat, hvilket gir 10 ganger så stor risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer sammenlignet med mettede fettsyrer.
Dessuten påviser forskning utgitt påNeurology.org, at mennesker som ofte inntar transfettsyrer også opplever å få nedsatte kognitive evner og mindre hjerner senere i livet.