Bjørn & Celine Plan Norge Tom Wood
© Renate Torseth v/Pudder Agency

Bjørn & Celine: -Stå opp mot urettferdighet

Hva betyr likestilling for noen av Norges mest travle og fremadstormende it-par? En hel del, skulle det vise seg. Vi har tatt en prat med Celine og Bjørn Erik, som er med og støtter Costume og Tom Woods samarbeid med Plan Norge for jenters likeverd.

Hun har lang fartstid fra den norske motebransjen, og er en viktig gjest på de internasjonale moteukene. I disse dager bruker hun mest tid på jobben som medeier og kreativ leder for sitt eget bærekraftige klesmerke, Envelope1976 – som lenge før lansering ble omtalt i Vogue, og som i dag selges på de mest prestisjetunge nettbutikkene.

Celine Aagaard (42) er denne høsten aktuell med sin fjerde kolleksjon for merket, som nå lanseres på det internasjonale markedet. Samboeren Bjørn Erik Hagen (39) er daglig leder i Red Bull Norge, og de er begge opptatt av at sønnen deres skal vokse opp med gode verdier, og lære seg å ta vare på menneskene rundt seg.

Bjørn & Celine Plan Norge Tom Wood

Bjørn Erik: Egne klær // Celine: Kjole Envelope, 3.000 kr. Sko H&M, 399 kr.

© Johannes Lovund // Renate Torseth v/Pudder Agency

Hvordan traff dere hverandre?

Celine: – Vi traff hverandre for drøye 15–16 år siden, på en magasinlansering for Ultrasport. Jeg var ute med noen venninner, og hadde vel egentlig utelukket at jeg kom til å møte noen – og hadde heller ingen planer om det den kvelden. Han var på samme event med noen kollegaer, og vi kom i prat gjennom felles bekjente i brettsportmiljøet. Kvelden ble hysterisk morsom, og inkluderte blant annet dansing på datidens stamsted Barongsai, med en gjeng nye og gamle bekjente. Uken etter var vi på festival sammen, og etter det hang vi sammen resten av sommeren. Vi endte til og med på en spontan, uspesifisert ferietur til Lanzarote sammen.

Hvem sjekket opp hvem?

Celine: – Bjørn Erik mener kanskje at det var jeg, men jeg er litt usikker på akkurat det. Jeg trodde uansett ikke at jeg hadde sjans. For å være helt ærlig, var det ikke direkte sjekking på gang, men jeg innrømmer gjerne at jeg ble fascinert den kvelden. Det er vanskelig å ikke bli det med Bjørn Erik. Han er en interessant person, som i tillegg er morsom og kjekk.

Beskriv hverandre med tre ord.

Bjørn Erik: – Celine er lidenskapelig, modig og energisk.

Celine: – Bjørn Erik er rettferdig, løsningsorientert og morsom.

Les også: Her er vinneren av Jenteprisen 2019

På hvilken måte er dere bevisste på likestilling i forholdet deres?

Bjørn Erik: – Det har aldri vært et direkte tema i forholdet vårt. Vi er begge oppvokst i familier hvor kjønn ikke var en begrensning for å lykkes, og hvor gutter og jenter ble like respektert. I forholdet vårt har begge hatt like stor rett til å dyrke sine lidenskaper, karriere og venner. Vi har stått sammen om oppdragelsen av sønnen vår, og vi deler på oppgaver og ansvar ut fra hvem som har lyst og har best utgangspunkt for håndtere dem der og da. Vi er veldig bevisste på at vår sønn skal vokse opp med gode verdier, og virkelig bry seg om og se menneskene han har rundt seg.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Bjørn Erik og Celine: – Alle fortjener å bli sett, hørt og oppmuntret til å delta i fellesskapet. Det handler om å respektere og se hverandre uavhengig av etnisitet, kjønn, legning og religion.

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilling som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Bjørn Erik: – Celine jobbet seg til lederstillinger i sin tid som journalist i Aller, ett forlag som løfter talenter av begge kjønn. Slik er det ikke i alle bedrifter. Å sikre likestilling i arbeidslivet på alle nivåer er viktig, men vil nok ta tid. Heldigvis kommer det en generasjon med nye ledere og arbeidstagere, som har vokst opp i et samfunn der likestilling spiller en mer sentral rolle. Vi får håpe dette bidrar til at likestillingen i arbeidslivet beveger seg raskere i riktig retning i årene fremover.

Psst... Les også om Maren & Kyrre

Den 11. oktober er det FNs internasjonale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestillingsfronten?

Bjørn Erik og Celine: – Stå samlet for å overkomme globale utfordringer, få bukt med diskriminering og behandle hverandre likt, og ha respekt for hverandres levekår. Jenter utsettes fortsatt for mer kjønnsbasert vold. Vi må få stoppet stereotypiske oppfatninger av kjønn, som på verdensbasis har ført til seksuelle overgrep og for tidlige giftermål for jenter. Jenter over hele verden må få gå på skolen og ikke bli hindret av kulturelle normer. Begge kjønn må ha like rettigheter og ikke minst like muligheter til å bestemme over eget liv.

Hvis dere skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vært?

Bjørn Erik og Celine: – Se menneskene rundt deg, og stå opp mot urettferdighet når du ser det. Ta vare på hverandre og jorden vår.

COSTUME x TOM WOOD x PLAN

For tredje år på rad samarbeider Costume med Plan International, for å sette fokus på en av våre hjerte-saker – jenters likeverd. I år har vi fått med oss Tom Wood på laget, og de har designet en eksklusiv Equality-ring i både dame- og herreversjon. Hele overskuddet av salget går til Plan International. Ringene er til salgs nå for 1.299 kroner, og vi er så glade for at disse inspirerende parene er med og fronter prosjektet.