© Darja Barannik

Darja Barannik: - Jeg har sluttet med spontanshopping

Se hva influenser og stylist Darja Barannik skal kle seg i denne høsten, og få hennes beste tips til et mer bærekraftig klesskap.

Hvilken visning gleder du deg mest til å se på catwalken i høst?
– Jeg er så heldig og bli invitert til Chanel sine spektakulære visninger hver sesong. Etter at Karl Lagerfeld døde tok Virginie Viard, som har vært hans høyre hånd i over 30 år, over som sjefdesigner. Kolleksjonene har blitt mer lekne, yngre og lettere å kombinere med hverdagsantrekk. I fjor ble Grand Palais forvandlet til en togstasjon, og det var ikke en eneste aftenkjole å skimte på catwalken – jeg er så jeg spent på å følge utviklingen til motehuset videre.

Nevn en trend du skal følge denne høsten...
– Den todelte dressen med bukser har vært en favoritt i en årrekke, og denne sesongen skal jeg bryte opp ved å bruke et skjørt til blazeren, slik som sett på catwalken. Jeg skal mikse business-looken à la Miu Miu med den mer lekne stilen til Jacquemus, samtidig som jeg er tro mot det minimalistiske uttrykket. Motehus som Proenza Schouler, Altuzarra, Mugler og Khaite har imponert med iøynefallende og sexy detaljer.

Hva synes du om at flere av kolleksjonene under moteukene vises digitalt?
– Jeg er veldig spent på den opplevelsen. Skal jeg svare helt ærlig, så synes jeg det er en egen opplevelse å se klærne flagre nedover catwalken på nært hold, i omgivelser som gjenspeiler motehuset og kolleksjonen. Når det er sagt, har jeg et åpent sinn og tenker at vi må gjøre det beste ut av situasjonen vi er i. Motehusene får dessuten helt andre budsjetter å bruke digitalt, og kan være kreative på en ny og spennende måte.

Hvilken norsk designer inspirerer deg mest?
– Jeg er veldig imponert over Michael Olestad, Epilogue by Eva Emanuelsen, ByTiMo, Anne Karine Thorbjørnsen og Holzweiler.

Hvis du hadde fått sjansen til å spise lunsj med en internasjonal designer, hvem ville det vært og hvorfor?
– Det er jo umulig å velge!! Død eller levende? Listen er uansett lang. Men en jeg beundrer er Celines tidligere designer, Phoebe Philo. Det hadde vært veldig interessant å høre om reisen hennes.

Hvilket plagg redder enhver kleskrise?
– Blazeren. Alltid!

Ditt beste stylingtips hvis en kleskrise oppstår?
– Kle deg komfortabelt! Med det mener jeg at klærne skal føles riktige for deg. Bygg opp en god basisgarderoben med den perfekte blazeren, T-skjorten med rund hals, jeansen, kasjmirgenseren og den lille sorte. Deretter kan du spe på med sko, vesker, smykker eller belter som gir antrekket personlig preg.

Hvilken profil på Instagram inspirerer deg mest?
– Jeg følger mange ulike kvinner som inspirerer meg. Både skandinaviske og internasjonale. Jeg finner også mye inspirasjon hos de ulike motehusenes profiler.

Jeg fokuserer på produksjonen av tingene jeg investerer i, samt hvilke kvaliteter og materialer de er laget av.

Hva er høstens sikreste investering?
– En klassisk kåpe i ull eller kasjmir – gjerne med store slag. Et par vinterboots, som både er varme og kule, er også et must. Merker som Ganni, Bottega Veneta, Diemme og Jimmy Choo har mye fint og et stort utvalg.

Hvilken motebutikk er din favoritt i Norge?
– Moniker og Vincci. Moniker har skapt et konsept som treffer bredt, og du finner noe for enhver smak og lommebok. Det er som en godteributikk for den moteinteresserte. Vincci, på sin side, har et kuratert utvalg med de mest luksuriøse merkene – så her finner jeg klassiske skatter og accessoirer jeg kan investere i og ha glede av i en årrekke.

Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?
– En klassisk rød/korallfarget Chanel-veske, alt Daniel Lee har designet for Bottega Veneta og blazerne, kjolene og skoene til merket Magda Butrym.

Har du en favoritt-vintage-butikk eller nettside du liker å handle fra?
– Vestiere Collective, The Real Real, eBay (se Marianne Thodorsen sin guide for kupp på Instagram), Farfetch, The Brown Paper Bag og The Vintage Bar.

Hva er ditt beste tips for et mer bærekraftig klesskap?
– Jeg har sluttet med spontanshopping, og stiller meg selv alltid spørsmålet «er dette noe jeg kommer til å ha glede av om 10 år?». Jeg fokuserer på produksjonen av tingene jeg investerer i, samt hvilke kvaliteter og materialer de er laget av. Dessuten kan man byttelåne klær med venninner, sy om ting og leie kjoler hos konseptbutikker som norske Fjong.

Hvis det var én ting du kunne endret på i motebransjen, hva ville det vært?
– Å redusere klesindustriens påvirkning på miljøet! Det må først og fremst skje en politisk endring – tiltak som setter bærekraft på dagsordenen. Løsninger som gjør det mulig for store og små merker å faktisk gjøre hele produksjonskjeden mer bærekraftig, uten at det skal gå utover hele fortjenesten til bedriften. Og så er det selvsagt viktig at sluttkunden er bevisst på kjøpet sitt. Vi har alle et ansvar, og kan påvirke i riktig retning.