Astrid S, Astrid Smeplass
© Renate Torseth/Pudder Agency

Eksklusivt intervju: Astrid S om artistlivet, fansen og skam

En stemme klar som en fjellbekk og deilig selvironisk humor - bli kjent med hele Norges popstjerne, Astrid Smeplass!

Herregud, som hun ligner. Øynene gnistrer i en sånn intens turkis farge. Det blonde håret skinner i en kald tone. Det må være noe med bakgrunnen til Astrid S. Oppfostret som hun er med fjellturer, fotball og Disney-klassikere på TV.

– Jeg kommer fra fjellet. Farfar og jeg brukte å gå fjelltur hver dag da jeg var liten. Slike ting liker jeg fortsatt, selv om det ikke er helt det samme å gå tur her i byen, sier hun.
Lille Berkåk, der hun vokste opp, har rundt 900 innbyggere i stort og smått, og tre bensinstasjoner, noe Astrid selv påpeker er Europa-rekord per innbygger. Hun har beholdt dialekten sin, hun sier «e» ikke «æ» som man kanskje skulle trodd, og de to ordene hun bruker mest er «artig» og «koselig».

Vårens store trend: Asymmetriske topper

– Det som var fint med å vokse opp på et lite sted, er at det var litt isolert. Vi var i vår egen boble. Jeg fikk mobiltelefon veldig sent og lekte med dukker til jeg var tretten. Det var ikke noe press rundt hvordan man skulle se ut og hva man skulle ha på seg. Det gjør at jeg er veldig avslappet og at jeg kanskje skiller meg litt ut fra andre.

På ungdomsskolen var Astrid iført Rosenborg-bukse, RBK-glittersmykke rundt halsen og Manchester United-øredobber hver dag.

– Jeg var ikke opptatt av klær i det hele tatt. Når jeg ser tilbake, gir det veldig mening hvorfor jeg ikke var populær blant guttene.

Astrid S, Astrid Smeplass
© Renate Torseth/Pudder Agency

Som femtenåring flyttet Astrid på hybel for å begynne på fotballinjen i Orkanger. Noen gutter hadde sagt at fotball og Forsvaret ikke var noe for jenter, så det ville Astrid motbevise, selv om moren ymtet frempå om at musikklinjen kanskje passet bedre.

– Jeg har alltid vært sånn at hvis noen sier at jeg ikke kan gjøre noe, så jeg gjøre det. Det kan være litt irriterende.

Kanskje var det derfor veien gikk videre til Oslo? Som sekstenåring sang hun seg inn i folkets hjerter da hun deltok i den norske utgaven av Idol, hvor hun endte på en hederlig femteplass. Fansen fortvilte. «Sjokk-exit», skrev mediene. Alle ville ha mer av Astrid Smeplass.

Se her: 3 triks som får jeansen til å sitte perfekt

Like etterpå fikk hun seg manager. Satt på hybelen med gitaren og drømte seg vekk.

– Jeg hadde fått en smakebit på det livet jeg hadde lyst til å leve. Det å skulle gå tilbake til skole og idrett, var plutselig en veldig fjern ting for meg.
Som syttenåring ble hun enig med foreldrene og manageren om å hoppe av skolen for å reise til byen og gjøre seg fet på musikken.

– Jeg tror at hvis jeg hadde en datter på sytten år, som spurte om å få slutte på videregående, flytte til en by flere timer unna og forsørge seg selv, uten platekontrakt og ferdig musikk, da hadde jeg sagt nei. Men de sa jo ikke nei. De sa ja. Som sekstenåring fikk jeg reise til LA uten foreldrene mine. Så herregud, jeg skylder dem ekstremt mye. De er grunnen til at jeg er der jeg er i dag.

Astrid S, Astrid Smeplass
© Renate Torseth/Pudder Agency

Fra Berkåk til LA

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle være en drop out fra videregående. Men vi var enige om at man må ta noen sjanser, sier Astrid.

Sjansen har betalt seg. Hvis du ikke helt har fått med deg hvor langt Astrid har kommet, er det på tide med en oppsummering. Hun startet 2017 med å raske med seg prisen for årets best kledde på Costume Awards foran nesen på moteeliten, og fikk helgen etter den høythengende Spellemannsprisen «Årets Nykommer» – og et Gramo-stipend på en kvart million kroner.

– Mamma, pappa og bestefar fikk i julegave å komme til Oslo og være med på Spellemannsprisen. De fikk være med på afterpartyet og møte alle jeg jobber med. Jeg tror bestefar syntes det var litt stas, han og pappa hadde på seg dress og var skikkelig fine. Vi danset og festet hele natten.

Selv skiftet Astrid ut av sceneantrekket sitt, omtalt som «nakendressen» av nettavisene, og fikk på seg kjole og sølvboblejakke.

– Stipendet skal jeg bruke til å betale musikerne mine på turné, reise og skrive ny musikk. Og kanskje spille inn en ny, fet musikkvideo. Det koster sjukt mye å drive med dette på heltid.

Har du sett? Sveriges mest kjente bloggsøstre lanserer kleskolleksjon

Allerede som sekstenåring tok hun sin første tur til LA for å produsere musikk, og har siden vært der i flere omganger for å spille inn videoer og lage låter med de beste i bransjen – som produsentteamet til Max Martin, kjent som kongen av svensk popmusikk. Singelen Hurts So Good, som har blitt lastet ned over sinnssyke 100 millioner ganger på Spotify, er mikset av Tony Maserati, som blant annet også har mikset album for Beyoncé. Videoen er sett over 6,6 millioner ganger på Youtube, og burde få en egen pris av Visit Norway for sine vakre bilder av norsk natur.

Hun har vært på europaturné med Troye Sivan, sunget duett med kanadiske Shawn Mendes, spilt solo for utsolgte hus i London og Paris, vært med i en episode av Skam, blitt venner med «William» og «Gutte-Chris», og har nå over 300 000 følgere på Instagram og mer enn 70 000 følgere på Twitter.

Astrid S, Astrid Smeplass
© Renate Torseth/Pudder Agency

– Jeg er en anti-klisjéperson. Hater romantiske komedier og sånne ting. Men herregud, hele livet mitt er jo en klisjé, merker jeg, når jeg snakker med deg nå.

Ting eskalerte fort, men i motsetning til låtene Astrid skriver, eskalerte det ikke på en sånn smertefull slå-opp-aktig måte. Tvert imot. Hun fikk platekontrakt og flyttet inn i en leilighet med musikervenninnen Julie Bergan.

Nå har det gått fire år, og for å bruke en av de klisjeene Astrid ikke liker – verden ligger for hennes sneakerkledde føtter. Hun er deleier i firmaet Interstellar, som driver businessen Astrid S, og har ingen plan B, annet enn kanskje å bli musikalartist med årene, som hun sier litt på spøk.

– Det handler vel kanskje om at man må være litt utradisjonell for å holde på med noe så utradisjonelt. Det kommer ikke av seg selv.