© Getty Images // Karl Lagerfeld Chanel

Virginie Viard: Hun er CHANELS nye sjefdesigner

For første gang siden Coco Chanel grunnla motehuset er det en kvinne som står i spissen for Chanel. Bli kjent med kvinnen som lar Karl Lagerfelds drømmer leve videre.

 1. februar døde Karl Lagerfeld. Virginie Viard – som i over tredve år har vært bindeleddet mellom Lagerfeld og resten av Chanel – er den som nå har tatt over etter legenden i det franske motehuset.

En kvinne som alltid har holdt seg i bakgrunnen, men som Lagerfeld omtalte som den viktigste personen – ikke bare for ham, men for Chanel, for alt.

Da Chanels haute couture vårkolleksjon for 2019 var over, var det ikke designeren bak klærne selv som gikk frem og tok imot publikums hyllest og applaus. Karl Lagerfeld var for sliten. I stedet sendte han sin høyre hånd (faktisk også venstre, ifølge han selv), Virginie Viard.

Og selv om hun egentlig hater oppmerksomheten, gikk hun hånd i hånd med sesongens sølvglitrende stjerne, modellen Vittoria Ceretti, på den sandkledde catwalken. Virginie Viard gikk der selvsikker, kledd i svart med sin rocka, skulderlange frisyre og svarte kajal – og ikke minst med sin franske kulhet.

Psst... 5 Chanel klassikere du bør kjenne til

Det var det siste Chanel-showet Karl Lagerfeld overlevde. Han døde 19. februar i år. Samme dag som nyheten om den legendariske designerens død nådde alle verdens medier, offentliggjorde det franske motehuset at den svartkledde Virginie Viard tok over etter Lagerfeld som videre ansvarlig for Chanels kolleksjoner. Viard hadde til da fungert som direktør for motehusets kreative studio, mens hennes nye tittel er artistic director of fashion collections.

Viard deler dermed det kreative ansvaret for Chanel med en annen tungvekter innad i motehuset – Eric Pfunder. Han er nå ansvarlig for Chanels visuelle identitet. På den måten vil det legendariske motehuset, ifølge en presseuttalelse, sikre at arven etter Coco Chanel og Karl Lagerfeld lever videre.

I et par sesonger har Karl Lagerfeld delt rampelyset med sin trofaste venn og samarbeidspartner Virginie Viard.

© Getty Images

Viards rolle markerer for første gang, siden Coco Chanel grunnla huset i 1910, at en kvinne står i spissen for Chanel. Selv om spekulasjonene om hvem som skulle overta etter Lagerfeld de siste årene har vært mange, er valget av Viard også en selvfølge. Hun og Karl Lagerfeld har vært nære venner og jobbet sammen i mer enn 30 år.

 • Virginie er den viktigste personen. Ikke bare for meg, men for studioet, for alt. Hun er min høyre hånd, og når vi ikke ses, snakker vi konstant i telefonen, sa Karl Lagerfeld i Netflix-dokumentaren 7 Days Out fra 2018.

Viard gjorde Lagerfelds drømmer til virkelighet

Virginie Viard vokste opp i Lyon i Frankrike, der hun var den eldste i en søskenflokk på fem. Flere i familien var moteinteresserte – moren og morfaren var begge silkeforhandlere, men det ønsket ikke Virginie å bli. Hun ville lage teaterkostymer og jobbe som kostymedesigner innen teater og film. Helt til hun møtte en viss designer av tysk ætt. Fire år etter at Karl Lagerfeld ble sjefdesigner for Chanel i 1983, anbefalte en felles venn av Lagerfeld og familien Viard at Lagerfeld burde gi Virginie en sjanse, og hun ble tilbudt en praksisstilling.

Virginie startet som praktikant i kunsthåndverkshuset Lesage, som sirligt syr alle Chanels broderier og håndsømmer, og hun ble raskt ansvarlig for avdelingen. I 1992 fulgte Virginie Viard etter Karl Lagerfeld til Chloé, der hun blant annet lagde kostymer til Krzysztof Kieslowskis ikoniske film Bleu og Blanc på si.

 • Jeg la ikke så mye merke til overgangen til Chloé. Jeg jobbet på en måte bare fortsatt sammen med Karl, har Virginie Viard sagt til Crash Magazine.

Sammen vendte de tilbake til Chanel i 1997, og for Viards vedkommende var det nå som koordinator for motehusets haute couture. I 2000 fikk hun samme ansvar for ready to wear-kolleksjonene.

Hun var bindeleddet mellom Karl Lagerfeld og Chanel – drømmene hans, designen og tankene strømmet via Viard og ut i virkeligheten – og til de hundrevis av andre ansatte som var involvert i produk­sjonene av Chanel-husets åtte årlige kolleksjoner. Karl Lagerfeld lagde en av sine berømte, håndtegnede skisser, og Virginie Viard sørget for at den ble til et fysisk plagg.

Se også: Få Chanel klassikerene på budsjett

 • Jeg koordinerer de forskjellige teamene, er bindeleddet til leverandører og velger materialene. Og så gjør jeg selvsagt fittings sammen med Karl. Med en gang jeg får en skisse av ham, starter prosessen. Jeg prøver å please ham, men jeg liker også å overraske ham, fortalte Viard til
  The Telegraph i 2017.

I dokumentaren 7 Days Out kommer det godt frem hvordan Virginie nærmest lydløst beveger seg inn og ut av de ulike prosessene under arbeidet med en Chanel-kolleksjon. Alltid litt i bakgrunnen. Alltid klar for å bistå Lagerfeld – og hun får jobben gjort.

Intet hierarki

Virginie Viard har også holdt seg noe i bakgrunnen når det gjelder å gi intervjuer, og profilen hennes på Instagram vitner om at oppmerksomhet ikke er det hun er mest komfortabel med. Profilen har frem til Viards forfremmelse vært lukket for offentligheten. Og selv om hennes nye rolle har plassert henne i rampelyset, er det ikke mye som tyder på at det kommer til å endre den diskrete designeren.

I januar ga Karl Lagerfeld Virginie Viard sin velsignelse, da han sendte henne alene ut på catwalken som sin stedfortreder. Hun har høstet gode kritikker for kolleksjonene hun har designet alene, og overgangen etter hans bortgang beskrives som svært vellykket.

© Getty Images
 • Man kan ikke merke noe hierarki i vårt motestudio. De ulike teamene er selvfølgelig avhengige av meg, men det er aldri noen konflikter, har hun sagt, og avviser også med dette at mennesket Karl Lagerfeld var lik med den fryktinngytende designeren Karl Lagerfeld, som i offentligheten har holdt verden på avstand bak en uniform av svarte solbriller, svarte klær og skinnhansker.

 • Jeg har alltid hatt et svært naturlig forhold til ham. Han er skikkelig morsom. Svært tiltalende. Akkurat nå er bestevenninnen hans katten Choupette. Han sender meg bilder av henne hvert femte minutt. Jeg kunne faktisk vært sammen med Karl hele tiden, har Viard uttalt til Le Temps om deres relasjon, som hun da betegnet som en vennskapelig arbeidsrelasjon.

Men allikevel ikke helt korrekt. Det var snarere en pasjon, rettet Viard seg selv til å si. De to jobbet sammen hele tiden – til klokken 21.30 om kvelden og ofte i helgene.

Se mer: Chanel Cruise 2020 - Se Virginie Viards debut som sjefdesigner

Men ikke om natten – Virginie Viard er ikke tilhenger av å jobbe under press. Derfor begynner hun også gjerne på en ny kolleksjon med en gang den siste er sendt ut på Chanels alltid så imponerende catwalk. Og selv om hennes arbeidsliv stjeler mye av fritiden hennes, er det ikke i moteverdenen hun finner sin inspirasjon.

 • Jeg er svært nysgjerrig. Jeg holder et øye med mote, men det er ikke det som inspirerer meg. Jeg har en sekstenårig sønn som virkelig er en inspirasjon. Jeg elsker å se hvordan han løser lekseoppgaver, og det hjelper meg å glemme alt annet. Jeg liker også å lese. Dét og musikk er det beste jeg vet. Musikk påvirker meg mer enn noe annet. Det hjelper meg å lade opp batteriene, sa Virginie Viard, hvis kjæreste er musiker og komponist Jean-Marc Fyot, til Crash Magazine i 2011.

At hun selv hadde ganske stor verdi i Karl Lagerfelds liv, gikk for alvor opp for Virginie Viard i 1989. Da ba han henne bli med i begravelsen til Jacques de Bascher – mannen flere omtaler som Lagerfelds største kjærlighet.

 • Da forstod jeg at jeg var blant dem som betød noe for ham, sa hun til W Magazine i 2012, da magasinet hadde fem av Lagerfelds kvinnelige samarbeidspartnere og muser på forsiden.

Virginie Viard var en av dem, og i den tilhørende artikkelen beskriver journalisten hvordan Viard under intervjuet i Chanels studio fikk tårer i øynene da hun kom til å tenke på en tid da hennes bestemor lå for døden. Karl Lagerfeld bemerket sin venninnes sorg, og nærmet seg henne ved å si:

 • Du vet, en dag vil du ikke ha meg her lenger, heller.

Som en av de få i sin krets, sa alltid Karl Lagerfeld ‘tu’, det franske ordet for ‘du’, til Virginie Viard. De fleste andre sa han ‘vous’ – eller ‘De’ til. Her er hun fotografert av Lagerfeld selv.

© Karl Lagerfeld // Getty Images

Virginie Viard

 • Født 1962 i Lyon i Frankrike
 • Ble første gang en del av Chanel i 1987 – som praktikant hos huset Lesage, som lager Chanels broderier. I 1992 fulgte hun etter Karl Lagerfeld til Chloé, og sammen vendte de tilbake til Chanel i 1997. Da ble Viard koordinator for motehusets haute couture. I 2000 fikk hun det samme ansvaret for Chanels ready to wear.
 • Bor i Paris sammen med kjæresten Jean-Marc Fyot, som er musiker og komponist. Sammen har de sønnen Robinson Fyot, som er i starten av 20-årene. Han gikk for øvrig i showet til Chanel i Singapore i 2014 iført en blondeblazer.

Les også: Møt fransk motes vidunderbarn Simon Jacquemus