Mister du unormalt mye hår? Her er muligens svaret på hvorfor
© Anna Stokland / Tommy Hilfiger SS17

10 grunner til at du mister hår

Opplever du hårtap? Dette kan være grunnen!

Vi vet at temaet hår er viktig for norske jenter, og at vi gjerne vil holde det så sunt som mulig.

Og du har sikkert opplevd at når du grer fingrene gjennom det, drar du med deg masse hår? Det å miste hår er ikke noe som kun er forbeholdt de eldre - unge kvinner rammes også i perioder. Og selv om du behandler håret ditt godt, og er flink til å beskytte det, viser det seg å være flere grunner til at håret faller av. Det kan faktisk skyldes helt hverdagslige ting du gjør hver dag, som du ikke tenker over at kan påvirke dine elskede lokker.

Her er ekspertenes 10 overraskende grunner til hårtap:

1. Prevensjon

Det stemmer - hormonelle prevensjonsmidler kan faktisk medføre hårtap, men hvordan du reagerer avhenger av kroppens respons. Heldigvis er det stort sett snakk om et midlertidig hårtap som påvirkes av hormoner.

2. Juice cleanse

Faktisk kan en populær kur som for eksempel juice detox medføre hårtap, og dette skjer gjerne i ukene etter at man har avsluttet kuren. Dette er fordi man med en juicekur begrenser kaloriinntaket, og dermed reduserer næringsstoffene kroppen trenger. Systemet vårt reagerer med å minske energiforsyningen til håret, da kroppen betrakter håret som mindre prioritert. Her er det igjen snakk om et midlertidig hårtap.

3. For sjelden hårvask

De fleste tror at å vaske håret for ofte kan medføre hårtap, men å vaske håret sitt én gang om dagen er ikke farlig. Som et resultat av alle stylingproduktene vi bruker, er det nemlig mange som ikke får vasket hodebunnen grundig nok. Hvis hodebunnen klør, flasser eller er unormalt sensitiv, kan dette medføre hårtap. Dessuten er det viktig at du renser hodebunnen regelmessig hvis du trener og svetter mye.

Mister du hår? Her er de overraskende grunnene til hvorfor
© Anna Stokland / Tommy Hilfiger SS17

4. Stramme håroppsetninger

Ballettdansere, og andre som går med stramme hestehaler, oppsetninger eller fletter er mest utsatt. Over tid kan stramt, oppsatt hår resultere i skadede hårsekker, så en god regel er å løsne på strikken om det føles ømt.

5. Lengre perioder med stress

Det er kanskje ikke så overraskende, men stress over lengre tid kan også påvirke hårtap. Vi er heller ikke alltid flinke til å få i oss nok vitaminer i perioder, og det responderer kroppen på.

6. Regelmessig kraftig menstruasjon

Det er ikke menstruasjonen i seg selv som medfører hårtap, men om du er en av de med kraftige menstruasjoner, er du også disponibel for jernmangel. Og har man ikke fylt opp jernlagrene, kan dette resultere i håravfall.

Håndplukket til deg

7. Reseptbelagte medisiner

Det er dog individuelt hvordan man reagerer på enkelte hormonelle resepter, men merker du at hårtapet er større enn vanlig i den perioden du bruker medisiner, er det stor sannsynlighet for at det er en sammenheng. Da er det viktig at du oppsøker en lege for å melde ifra om bivirkningene.

8. Overdreven bruk av varmeredskaper

Krølltang, hårføner og rettetang - sjansen for at varmeredskapene dine er FOR varme er ganske stor. Skru derfor ned varmen et hakk eller to. Hvis redskapene brenner deg på hendene, brenner de også håret ditt. Håret kan tåle en god dose varme, men hvis det utsettes for varmestyling hver eneste dag kan det fort skades. Sørg derfor for å gi håret massevis med fukt for å kompensere.

Mister du hår? Kjemiske behandlinger kan være én av grunnene til hvorfor
© Anna Stokland

9. Varmeredskaper på vått hår

Hvis du utsetter håret for varme stylingredskaper mens det fortsatt er vått, kan det skape bobler i selve håret. Det kan resultere et hår som ser slitt og tørt ut, og gi irritert og kløende hodebunn.

10. Kjemiske behandlinger

Kjemisk behandling av håret kan være skadelig, og er en av de vanligste grunnene til hårtap. Det er derfor viktig at du eller stylisten din bruker riktig behandling, og ikke gjør det oftere enn nødvendig.

Når alt dette er sagt - husk på at det er helt normalt å miste hår! Ingen grunn til panikk.

Kilde: Cosmopolitan