Hår
© Anna Stokland

Her er rådene som faktisk vil gjøre en forskjell for håret ditt

Disse tipsene vil få deg på god vei i mot et sunnere, lengre og sterkere hår.

Uavhengig av om man har langt eller kort hår går ønsket om et sunnere og sterkt hår igjen hos mange. Selv om frisøren kan hjelpe deg med mye av dette, finnes det heldigvis også mange grep du selv kan ta for å holde håret friskt.

Her får du våre beste råd til det du kan gjøre hjemmefra for å holde håret vakkert, sterkt og sunt.

Bekjemp krusete hår

Spesielt om vinteren er vi mange som sliter med med flokete og krusete hår. Dette er fordi den lave temperaturen gjør håret mer tørt og elektrisk. Når dette skjer, vil hvert enkelt hårstrå bli mer ru på overflaten og derfor filtre seg sammen - i motsetning til et sunt og mykt hår hvor hårstråene har en blankere overflate som resulterer til mindre friksjon når de gnis mot hverandre. Mangelen på fukt vil dessuten få det øverste laget i hårstråene til å utvide seg og ta inn luft, som vil gjøre håret mer krusete og de små enkelte hårstråene har dermed større sannsynlighet for å knekke.

For å bekjempe krusete hår skal man derfor tilføye rikelig med fukt i håret. Det kan også være en god ide på skru ned for den daglige hårvasken og vaske håret maksimum to til tre ganger om uken.

Unngå daglig slitasje og gro lengre hår

Drømmer du om å komme ut av korona-nedstengningen med lengre hår? Da burde du utnytte tiden du har hjemme til å endre på noen av de uvanene som kan være med til å senke hastigheten av hårveksten din. Håret på hodet vokser cirka 0,3 til 0,4 millimeter om dagen og vil dermed på en måned vokse rundt 1 til 1,5 centimeter. Det betyr at håret vokser seks til syv centimeter hvert halvår.

Dersom du vil ha lengre hår kan det være en god ide å la håret henge løst så mye som mulig, da det å sette opp håret daglig daglig kan ødelegge hårrøttene og gi slitte hårtupper med knekte hårstrå. Få enda fler tips som vil gjøre det lettere å gro langt hår her.

Hårtap?

Opplever du noen ganger at håret feller mer enn det pleier? Det er helt normalt å miste mer hår i noen perioder enn andre, for eksempel kan temperaturskift sette gang i periodiske hårtap. Men dersom hårtoppen lenge har føltes tynnere enn normalt, kan for eksempel hormonelle forandringer eller daglig bruk av varme på hodebunnen være årsaken. Her kan det blant annet hjelpe å skru ned for bruken av stylingartikler som avgir varme, men også å unngå stramme frisyrer som drar i hårrøttene - da det på lenger sikt kan gi arrvev som forhindrer ny hårvekst.

© Anna Stokland

Styrk håret med hårvitaminer

Dersom du vil du styrke håret innenifra, er et kosttilskudd som er laget til å gi mer hårvekst et godt middel. Hårtilskudd består typisk av A-, B-, C-, D- og E-vitamin i form av keratin, biotin, niacin og silica - som alle hjelper håret til å vokse seg langt og sterkt. Spesielt B-vitamin er kjent for å være hårets vitamin, da de forskjellige formene for B-vitaminer alle spiller en rolle for hårets sunnhet og trivsel. Mangel på B-vitamin vil derfor i de fleste tilfeller føre til hårtap. På samme måte er mineralene jern og magnesium veien til sterkt hår, da jernmangel gir splittede hårtupper, mens magnesium holder hodebunnen sunn og fri for flass.

For å kunne se resultater, skal du huske å ta tilskuddet hver dag. Du kan først regne med å se effekten på hårets lengde og tykkelse etter tre til seks måneder. Dersom du teste ut dette, finner du våre [foretrukne hårvitaminer her].(https://costume.no/skjonnhet/har/vitaminer-til-haret-hvilken-skal-jeg-velge {"target":"_blank","rel":"follow"})

Bruk hårproduktene riktig

Håret ditt har alltid godt av fuktende pleie uansett hårtype. Prøv derfor å pleie med en ukentlig hårmaske og gjør det til en vane å fordele balsamen din på både hodebunnen og hårtuppene. Det er et triks som gir vakrere hår og en hodebunn i bedre balanse.

Velg denne frisyren

Hvis du går og drømmer om et helt nytt uttrykk, kan du la deg inspirere av årets mest populære frisyrer. Vi spår blant annet at frisyren The Shag vil bli etterspurt da den er like fin som den er lett å vedlikeholde. Dersom du ikke er ute etter en så stor forandring, kan du prøve deg på de populære flettene som kan flettes i både langt og mellomlangt hår - og som dessuten også er genial til å skjule fettete hår før Zoom-møtet.