Spray tan og alt du skal vide om behandlingen
© Wenn.com

Alt du skal vite om spraytan

Drømmer du om en naturlig brun og solkysset hud? Da bør du unne deg selv en spraytan.

Har du vanskeligheter med å få farge, eller ønsker du deg solkysset hud i rekordfart? Da kan en spraytan være løsningen. Behandlingen har lenge vært en stor hit i Hollywood, men er også er på vei til å bli en fast del av norske kvinners skjønnhetsrutine. Spraytan hadde i begynnelsen et dårlig rykte, men det fortjener den absolutt ikke.

Hvis du har lyst til å lære litt mer om spraytan skal du lese videre her. Vi gir deg svar på alle spørsmålene du har rundt behandlingen.

Hva er spraytan?

Spraytan er en professionel behandling, hvor man sprayer væske som inneholder DHA på hele kroppen og i ansiktet med en spraymaskin. Væsken inneholder en mørk bronsefarge slik at behandleren selv kan se hvor hun har sprayet, den riktige fargen dannes først et par timer etter.

Fargen man får fra en spraytan skjer som følge av en kjemisk reaksjon. Denne reaksjonen dannes når væsken kommer i kontakt med aminosyrene i hudens øverste lag. Etter et par timer utvikles det brune pigmenter i huden som resultat av en naturlig kjemisk prosess der det øverste cellelaget av huden oksiderer. Den gir en farge som er veldig nær den naturlige man får etter å ha oppholdt seg i solen.

Spraytan gir brun hud med en spraytanmaskin

Når du får en spraytan, sprayes den fargefremkallende væsken på hele kroppen med en spesiell spraymaskin.

© Wenn.com

Hva er DHA i spraytan?

DHA står for dihydroxyacetone, som er det aktive stoffet i stort sett alle spraytan-væsker. Den blir laget av sukkerroer, sukkerrør og vindruer, som er et kullhydrat som sukker med en søt smak og duft. Den kan også luktes når den sprayes på huden.

I motsetning til strålene fra solen eller fra solarium er spraytan en ufarlig måte å oppnå farge på.

Slik foregår en spraytan-behandling

Som oftes har behandleren et spesielt kabinett som du skal stå i, slik at væsken ikke missfarger resten av rommet. Før det sprayes avtaler du med behandleren hvor mye farge du ønsker, og hun vil deretter blande den fargefremkallende væsken etter ditt ønske.

Når du skal sprayes bør du ha så lite tøy på som mulig. Du kan absolutt beholde undertøyet på, men de fleste velger å stå i kun trusen. På den måten unngår du hvite striper og misfarget undertøy. Når du stiller deg inn i kabinettet er det viktig at du ikke rører veggene, der kan det sitte gammel farge som kan missfarge det endelige resultatet.

Behandleren vil instruere deg underveis, og sørge for at du får en pen og jevn farge på hele kroppen og i ansiktet. Man starter typisk forfra og deretter sprayer man sidene. Da skal man løfte armene over hodet. Til sist snur man seg rundt og blir sprayet på baksiden. Avslutningsvis blir håndflatene tørket av med våtservietter, slik at man ikke får farge inni hendene. Det tar ikke mye mer enn 15 minutter, men du må ikke dusje i de neste seks timene, slik at fargen har tid til å utvikle seg.

Resultatet ser du først etter at du har vært i dusjen og vasket den lett klissete spraytan-væsken av huden. Du trenger ikke å dusje etter seks timer, noe som betyr at du kan ta spraytan om kvelden, sove med det også gå i dusjen dagen etter. Du bør ikke sove med ditt fineste sengetøy og laken, fargen misfarger fort før du har dusjet.

Husk å beskytte deg i solen! Her er de 5 beste solkremene

Kim kardashian bruker også spraytan

De to Kardashian-søstrene Kourtney og Kim er store fan av spraytan, som er med til gi dem misunnelsesverdig glød.

© Wenn.com

Smitter spraytan-fargen av på klærne?

Etter at du har vært i dusjen og vasket vekk den overflødige fargen vil ikke spraytanen smitte mye av. Men du kan risikere at det vil farge litt av på innsiden av helt hvite klær.

Når skal jeg ta spraytan?

Fargen kommer allerede etter seks timer, men du skal ta en dusj for å få det fineste resultatet. Derfor bør du ta spraytan minimum seks timer før du planlegger å vise resultatet frem.

Blir jeg orange av en spraytan?

… er det mest stilte spørsmålet en professionel behandler får - og nei, det blir du ikke. Fargen vil som sagt minne mye om din naturlige hudfarge, og det er derfor den som bestemmer hvor mye farge du får. Du får heller ikke striper eller skjolder, som når du selv bruker selvbruning hjemme. Fargen etter spraytan vil være helt jevn og gi deg en naturlig flott glød.

Hvor lenge holder en spraytan?

Spraytanens popularitet skyldes både det naturlige resultatet og at fargen holder mye lengre enn en selvbruning. Resultatet holder i fem til ti dager, og fargen vil falme når huden din fornyer hudcellene som ble farget av spraytan-væsken.

Ønsker du å teste deg frem med en selvbruning? Få de beste tipsene her!

Spraytan på Taylor Hill til Victoria's Secret

Før de store Victoria's Secret-showene får mange av modellene spaytan. Behandlingen gir en mer gyllen hudtone, men også en jevnere og finere hudoverflate.

© Wenn.com

Hvordan forbereder du deg på spraytan?

For å få det beste resultatet skal du helst eksfoliere huden dagen før behandling med en bodyscrub. Dersom du ønsker å fukte huden på selve behandlingsdagen skal det gjøres minst tre timer før, slik at fukten ikke påvirker det endelige resultatet. Du bør ikke bruke en deodorant med antiperspirant på behandlingsdagen, da kan du risikere at fargen ikke vil utvikle seg under armene, og du vil ende opp med bleke armhuler.

På selve dagen er det en god idé å ta sort, løstsittende klær på, som ikke blir misfarget eller ødelegger fargen ved å stramme enkelte steder. Unngå å ta yndlingsundertøyet på, da det vil bli misfarget. Dropp også den stramme bh`en, slik at du ikke får skjolder.

Slik vedlikeholder du spraytanen din

Dusj først seks timer etter behandlingen, og smør deg med fuktighetskrem hver eneste dag. Det vil forlenge fargen og sikre deg en flott og naturlig glød. Lange, varme bad, barbering og bodyscrub vil forkorte fargens tid. Mange professionelle behandlere kan også tilby en spesiell selvbrunings-tan til hjemmebruk etter behandlingen, som også forlenger gløden. Du kan også smøre en mild selvbruner som holder liv i fargen litt lengre.

For noen kan fargen bli litt flekkete på de siste dagene, når din egen lyse hud begynner å tre frem. I slike tilfeller kan man forsøke å lappe fargen med selvbruning eller skrubbe alt av i dusjen med en bodyscrub.

Hva koster en spraytan?

Prisen vil variere fra sted til sted, men det koster omkring 500 kroner for en behandling. Flere steder kan oss tilby rabatter, hvis dere er flere som skal sprayes eller hvis du kjøper et klippekort, som typisk er på tre, fem eller ti behandlinger.

På tide å unne seg en dag eller weekend på spa? Vi gir deg en oversikt over de beste spa opplevelsene i og utenfor Oslo