Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Street Style At Paris Fashion Week - Womenswear Spring Summer 2021 : Day Seven

Stildronningen Leonie Hanne matcher munnbindet med antrekket.

Maskne: Slik unngår du munnbind-akne

Munnbind-akne, eller bedre kjent som «maskne», er et resultat av pandemien. Vi har snakket med en hudlege om hvordan du får bukt med problemet.

Maskne oppstår der huden er dekket av munnbind

Ja da, så brukes munnbind for å stoppe covid-19-smitte, men korona-kvisene som oppstår som en bivirkning av dette, gjør ikke akkurat situasjonen bedre, spesielt nå som vi har varmere dager i vente. Stigende lufttemperatur fører til klamhet og svette som trigger bakterieveksten og kan være starten på et akneutbrudd. Dette gjelder i områder som dekkes av munnbindet, altså kjeve, kinn, hake, munn og nese.

Miray Al-Mustafa (36) er lege og spesialist i hudsykdommer ved A-Medi og Oslo Hud- og Laserklinikk. Vi har spurt henne om tips og triks for å redde huden mot «maskne».

Viktig med ren maske

– Hudtilstanden akne mekanika har fått kallenavnet «maskne». Dette er aknekviser som oppstår på grunn av trykk, friksjon og gnissing mot huden når du bruker munnbind, sier hudlegen.

Hun forteller at klam hud, tilstoppede porer og endring i pH og normalflora kan være en grunn til at man ser forandringer i huden, men påpeker at munnbindet ikke nødvendigvis trenger å være grunnen til at «maskne» oppstår.

– De som i utgangspunktet har en fet hudtilstand eller andre hudlidelser, er nok mer utsatt, men munnbindbruk kan forverre situasjonen og spesielt for dem som allerede er utsatt av eksem, perioral dermatitt og rosacea. Derfor er det viktig at masken er helt ren til enhver tid. Den skal heller ikke være for stram eller for løs, men kjennes behagelig mot huden.

"Huden trenger god pleie med styrkende, beroligende og reparerende ingredienser."

Skjør hudbarriere

Hun legger til at det kan være flere faktorer til at «maskne» oppstår:

– Dersom du opplever urenheter rundt munnen, er det viktig å ikke bli for ivrig med bruk av produkter, fordi det kan trigge og forverre situasjonen. Etter en lang og kald vinter kan hudbarrieren være skjør, og mange kan også oppleve en betennelsesreaksjon rundt munnen på grunn av konstant fysisk irritasjon.

Hun forteller at det er viktig å være påpasselig med produkter, og da spesielt syrer og retinoider som kremer med A-vitamin.

– De kan faktisk gjøre situasjonen verre. Huden trenger god pleie med styrkende, beroligende og reparerende ingredienser.

Skånsomme produkter

Så hvordan kan du motvirke eller bekjempe «maskne» i det daglige?

– Jeg anbefaler en mild rens morgen og kveld. En fuktighetskrem med ingrediensen niacinamide er alfa og omega og en av de mest aktive hudpleieingrediensene mot «maskne». Det er dokumentert at niacinamide har en talgreduserende effekt, samtidig som den er betennelsesdempende og reduserer fukttap. I tillegg passer den til alle hudtyper.

Hun legger til at en tynn lotion med salisylsyre, to til tre ganger i uken, kan utgjøre en stor forskjell. Salisylsyre skrubber huden kjemisk og virker utrensende på åpne porer, og er dessuten effektiv mot bakterievekst.

– Avhengig av hvordan huden ser ut, ville jeg etter noen uker lagt til en mild retinolkrem en til to kvelder i uken for å regulere talgproduksjonen og forebygge tilstopninger, men da er også ekstra viktig at du smører huden med høy solfaktor hver morgen. Retinol er en type A-vitamin som reduserer bakterievekst og oljeproduksjonen i huden, men også gjør den solsensitiv.

"Et godt tips som jeg sverger til, er å sminke meg ned til der munnbindet strammer over ansiktet, og heller fokusere på øyensminke med en god concealer og maskara."

Hun anbefaler alltid solkrem i hele ansiktet. For dem som vil bruke sminke, men må gå med munnbind på jobb, anbefaler hun å reise tidligere til jobben og heller sminke seg der, men aller helst unngå sminke under munnbindet hvis det er mulig.

– Makeup etterlater okkluderende stoffer, som lager et ekstra lag på huden. Det beste er derfor null sminke under masken. Et godt tips som jeg sverger til, er å sminke meg ned til der munnbindet strammer over ansiktet, og heller fokusere på øyensminke med en god concealer og maskara, sier Miray Al-Mustafa.

Bioderma

SMINKEFJERNER BIODERMA
Solution Micellaire
229 kr.

15

RENS ZO SKIN HEALTH
Gentle Cleanser
595 kr.

1031238_1

SKRUBB DERMALOGICA
Hydro Masque Exfoliant
679 kr.

dennis-gross-alpha-beta-ultra-gentle-daily-peel-pads-87__97666.1596920430

SKRUBB-PADS DR. GROSS
Universal Daily Peel
995 kr.

Niactil-4-100-ml-2

KREM ELIXIR
4% Niactil
980 kr.

Neostrata

RETINOL NEOSTRATA
Retinol Repair Complex
859 kr.

image001

ØYENKREM OLE HENRIKSEN
Banana Bright Eye Crème
525 kr.

L1001259_01_FF.tif

SOLKREM LA ROCHE-POSAY
Invisible Fluid
179 kr.

NARS_FA20_ClimaxInnovation_PDPCrop_Soldier_ClimaxExtreme_MatteMascara_GLBL_SQUAR

MASKARA NARS
Climax Extreme Mascara
275 kr.

BareMinerals

CONCEALER BAREMINERALS
Liquid Mineral Concealer
349 kr

1596730028-emilio-pucci-samoa-print-face-mask-cover_15544248_27915460_2048

MUNNBIND
Emilio Pucci
950 kr.