© Anna Stokland

Retinol - mirakelkremen som gir rynkefri hud

Retinol er anerkjent som industriens absolutte gullstandard for å reversere tegn på aldring i huden og lover resultater som reduserte porer, jevnere hudtone, og ny glød. Her er alt du trenger å vite om retinol!

Retinol - mirakelkremen som gir rynkefri hud

Retinol har som et anti-aging ingrediens eksistert siden 70-tallet, og lover resultater som reduserte porer, jevnere hudtone, og ny glød. Men hva er egentlig retinol?

Vi har snakket med tre hudpleieeksperter for å lære mer om vitaminet retinol som regnes som standarden innen anti-age.

Har du testet dermaroller?

Hva er egentlig retinol?

Kort om hva retinol er

Retinol er en form for A-Vitamin; en av mange type retinoider. Retinol er anerkjent som industriens absolutte gullstandard for å reversere tegn på aldring i huden.

Mange eksklusive oljer inneholder A-vitamin, og selges i parfymerier, og kan brukes av alle aldre.

Retinaldehyd er en aktiv form for vitamin A som omdannes til retinsyre. Retinaldehyd er det sterkeste virkestoffet du får i Norge uten resept.

Granactive retinoid er et ester av all-trans retinsyre og er velegnet for de som starter opp med retinoider.

Retinol er den mest velkjente av retinoidene. For å få en god effekt, må kremer ha opptil til 1% retinol i seg. Det finnes også reseptbelagte midler med høyere retinolinnhold dersom du har akne eller ujevn hudtone, men for de fleste holder med med 1% retinol for en ekstra boost i huden.

Reseptbelagt retinol er sterke greier, og noe annet enn de mildere variantene som finnes hos hudpleier og parfymerier.

EXUVIANCE hos kicks.no
Super Retinol Concentrate
699 kr.

Les mer: Denne ingrediensen utpekes som naturens svar på botox

Hva gjør retinol med huden?

Det er gjort mange studier på A-vitamin som viser hvilke positive effekter det har på huden; redusere fine linjer og rynker, fjerne pigmentflekker og forbedre en grå og sliten hud.

— Ved riktig bruk over en bestemt periode, kan du få en sunnere og velfungerende hud, forteller Ida Marum fra Hudhelse AS som har agenturet på det populære merket Obagi.

VERSO hos skincity.no
Super facial serum
956 kr.

Se også: Derfor skal du bruke øyekrem med koffein

Når trenger man retinol?

Er kremen merket med Retinol på ingredienslisten bør du søke veiledning av en profesjonell hudterapeut, slik at du kan bruke produktet, og unngå bivirkninger som flassing og solsensitiv hud.

— Retinol er velegnet dersom man har en solskadet eller grov hud, men fungerer like bra på fine linjer, rynker, store porer og eventuelt fet hud med kviser, forklarer fagsjef hos Skitific Ann-Kristin Stokke.

DERMALOGICA
Age reversal eye complex
865 kr.

Hvordan bruker man retinol?

— Bruk den et par ganger i uken på ren hud, da får du best resultater. Gjerne om kvelden når huden skal reparere og fornye seg, råder sier kosmetolog – og business developer hos Exuviance, Katarina Krznaric Mesán.

NIMUE hos Skinbyme.no
Night Fader nattkrem
939 kr.

Er retinol skadelig for gravide?

— Dette er sannhet med modifikasjoner. Som gravid skal du unngå å spise store mengder A-vitamin; ikke for mye lever, ikke ta tilskudd med A-vitaminsyre fordi det har negativ effekt på fosteret, eller bruke legemiddel med A-vitamin, forklarer kosmetolog – og business developer hos Exuviance Katarina Krznaric Mesán, men påpeker at det ikke finnes noe studier i dag som viser at retinol i krem kan skade fosteret.

I følge henne og flere hudpleiere vi har snakket med, skyldes denne myten at det ikke er gjort studier på gravide, men de reseptbelagte retinolkremene vet man er skadelige, og skal unngås om du er gravid, eller planlegger å bli gravid.

ZEIN OBAGI hos zoskinhealth.com
Skin Health Growth Factor Serum
1.793 kr.

Har A-vitamin i kost samme effekt som i krem?

A-vitamin finnes i matvarer som for eksempel: fet fisk, leverpostei, melk, smør og ost. Frukt og grønnsaker med mye farge som gulrot, grønnkål, brokkoli og paprika inneholder betakaroten som omdannes til retinol i kroppen.

— Dessverre er det slik at huden «stiller bakerst i køen» når vitaminet skal fordeles, og får dermed svært lite av dette viktige vitaminet. Derfor vil et kremprogram basert på retinol, gi en hudforbedring, forteller Ida Marum fra Hudhelse AS, firmaet som fører merket ZO Medical, som har de populære "flassekremene" som er snakkisen blant mange i 30 og 40-årene.

THE ORDINARY hos vita.no
Granactive Retinoid 2% Emulsion
140 kr.

Er A-vitamin i oljer skadelig?

Oljer med A-vitamin fungerer med antioksidanter som hjelper å forebygge huden. Det er kremene med retinol som kan få huden din til å flasse.

Oljer, og kremer merket A-vitamin, (og ikke retinol) vil uansett styrke huden, og er et fint alternativ når du ønsker noe mildere som også hjelper mot pigmentering, og stimulerer hudens kollagenproduksjon.

SISLEY hos fredrikoglouisa.no
Black rose facial oil
2.220 kr.

Hvilke mildere alternativer finnes?

Hudoljer som denne med retinol-ester er mildere enn de rene retinol-baserte produkter, men veldig populære når du ikke vil flasse, eller er gravid.

Fall bare aldri for fristelsen å kjøpe et rent retinolprodukt over nett, med mindre det er fra en autorisert hudpleier. De seriøse aktørene selger sjelden retinolprodukter i nettbutikkene.

SUNDAY RILEY hos net-a-porter.com
Hudolje med Retinylpalmetat
813 kr.