forårsmode 2022 inspiration
© Anna Stokland

12 vår- og sommertrender du skal kjenne til i 2022

Denim, oversized blazere, frynser, blonder, print, dresser og looks inspirert av 2000-tallet. Vi gir deg her en samlet oversikt over de største trendene blant vårmoten og sommermoten i 2022.

Fra denim og sterke farger til korte miniskjørt og vibber fra 2000-tallet. Vårens og sommerens største trender byr på litt av hvert. Uansett om du liker et look med denim, chunky sko og overdimensjonerte silhuetter, eller du foretrekker et litt mer fint og feminint look med blonder, sløyfer og vakre print, vil det helt sikkert være noen tendenser etter din smak blant vårmoten og sommermoten i 2022.

Mens moten de seneste årene har vært preget av en nedtonet, casual og avslappet linje, byr denne sesongen på det stikk motsatte. Det er gode grunner til at ta på seg oppsiktsvekkende og fargerike antrekk som kaller på fest og glade dager.

Her guider vi deg til 12 av sesongens største trender.

Denim: Må-ha-materialet fra topp til tå

Denim, denim og atter denim. Det kule materialet kan spottes blant de største trender sesong etter sesong, og dette året er intet unntak. I sesongens store denimtendens kan du nesten ikke bruke nok denim – og er du modig kan du prøve deg på et antrekk i denim fra topp-til-tå. Bruk for eksempel et par av sesongens jeans med en olajakke eller jeansskjorte, eller ta på deg en av sesongens mange fine denimkjoler.

Cropped: Bare mager og ben

Kort, men godt. Med sommer og vår følger ofte antrekk med bare ben - og denne sesongen også gjerne bar mage. En av vårens og sommerens helt store trender er nemlig både topper og skjørt som har en ultrakort lengde a la 2000-tallet. Velg en crop-top og bruk den sammen med en av sesongens kule dresser for både et sofistikert og sommerlig look, eller finn fram det gamle miniskjørtet ditt, som Miu Miu har satt på dagsordenen igjen.

Y2K: 2000-tallet er tilbake

Jeans med lavt liv, solbriller med fargede glass og korte magetopper. Vi kan ikke benekte det lengre: Våren og sommeren byr på 2000-talls nostalgi i stor grad. Y2K-stilen har for alvor fått en renessanse og er allerede uunngåelig i gatebildet og på de sosiale medier. La deg inspirere av ikoniske kvinner fra tiden som Britney Spears, Christina Aguilera og Paris Hilton, som alle mestret stilen til perfeksjon.

Oversized: Vårmoten og sommermotens uunngåelige plagg

Behagelig og kult – på en og samme tid. Synes du også det høres forlokkende ut, vil sesongens overdimensjonerte trend nok falle i smak. Du har sikkert allerede fått med deg at den oversizede blazeren, de vide jeansene og XL-solbrillene lenge har vært representert i gatemoten, og sesongens gode nyhet er at dette ikke tar slutt med det første. Med denne looken er du altså garantert et antrekk som ikke strammer noen steder og som er perfekt til et behagelig hverdagslook, men også enkelt kan pyntes opp til fest med et par av sesongens høyhælte sko.

Det er gode grunner til å finne din indre fargeelskende hippie frem denne sesongen. En av vårens og sommerens mest oppsiktsvekkende tendens byr nemlig på fargerike print i beste 70-talls stil - alt fra de psykedeliske og hallusinerende print til fine blomsterprint og striper på alle bauger og kanter. Gå all in med print fra topp til tå, og ikke nøl med å blande flere forskjellige print hvis du tør.

Chunky: Ikke la skoene dine gå ubemerket hen

Tykke såler preger også denne sesongens skomote og det er det nok flere som er glade for: De populære skoene har funnet vei til de flestes garderober i løpet av de seneste par årene – og derfor har du kanskje allerede et par liggende i skoskapet. Skoene med chunky såler er er både er kule til hverdag, men også egner seg perfekt til en tur i byen. Dersom du ser etter et par sandaler til våren og sommeren er denne looken et godt valg.

Feminint: Blonder, puffermer og ballerinasko

Det har blitt skrudd opp for de feminine detaljene i en lang rekke av vårens og sommerens kolleksjoner, hvor den romantiske renessansestilen møter et mer moderne, nåtidig og kvinnelig uttrykk. Strassbesatte jeans, sløyfer, nydelige ballerinasko, florlett meshstoff og voluminøse puffermer er bare noen av de feminine referansene som designere har presentert.

Drakt: Antrekket som redder kleskrisen

'Power suiten' og matchende sett kommer i flere forskjellige utgaver denne sesongen – helt fra den klassiske blazeren og skjørt til den tettsittende heldrakten. Ikke bare kan et matchende sett gi deg en elegant look, men den kan også avverge selv de verste kleskrisene: Settet serverer nemlig antrekket på et sølvfat.

Farger: Alt det beste fra fargeskalaen

Vi har for lengst vinket farvel til høstens og vinterens mørke fargeskala og ønsket vårens og sommerens optimistiske, iøynefallende og sprudlende farger velkommen. Det er snakk om fuchsia, sjokkgul, oransje, lys grønn og rosa – med disse fargene er det garantert at vår- og sommermoten ikke kommer til å gå ubemerket hen. Hopp gjerne i et fullt fargerikt antrekk eller start alternativt bare med en topp i en sterk farge og tilsett så en mer nedtonet underdel, hvis du ønsker en mer forsiktig look.

Detaljer: Blonder, frynser og draperinger

Våren og sommeren kommer med gode nyheter til de som liker å pynte seg. Det er nemlig prydet med pynt på klær såvel som på tilbehør i sesongens SS22-kolleksjoner. Pynten som går igjen på catwalken er alt fra blonder og elegante draperinger til skinnende paljetter og rå frynser – enten i beste cowboy-stil eller i form av feminine, perlebesatte frynser. Bli enten helt med på trenden med en topp-til-tå blondelook eller en frynsebesatt kjole, eller bruk alternativ et par klassiske dressbukser med en frynsete topp eller drapert skjørt.

Très chic: Klassisk stil med kant

Drøm deg bort til en café i hjertet av Paris ved å la deg inspirere av den klassiske stilen som møter deg i storbyens gatebilde. Hopp i et par vide jeans med høy midje, en cardigan og en stripete T-skjorte og tilsett så et perlearmbånd og et par fine ballerinasko, et voilà: Det vil nesten føles som om at du har landet midt i den franske hovedstaden.

Monokromt: En sikker vinner

Selv om det er farger på programmet denne sesongen, kan vi ikke se bort ifra det faktum at den sort-hvite garderoben alltid er en sikker og elegant vinner. Dersom du ikke er fan av å kle deg i regnbuens farger fra topp til tå, er de monokrone antrekkene med sort-hvite kontraster heldigvis også representert blant sesongens mote. Tilføy tilbehør i form av et hvitt perlehalskjede, et par stripete strømper eller et par fine høyhælte sko.