COSTUME AWARDS 2020: Her er de nominerte til Årets initiativ

– Denne prisen hedrer de som er med på å gjøre mote-Norge til et mer dynamisk og spennende sted.

Når årets viktigste feiring av mote- og skjønnhetsbransjen går av stabelen den 14. og 15. oktober på Det Gamle Biblioteket, hyller Costume det beste Mote-Norge har å by på. Utover vinnerne som stemmes frem av publikum, vil en jury velge prisvinnere i ytterligere to kategorier, Årets norske designer og Årets Initiativ.

– Denne prisen hedrer de som er med på å gjøre mote-Norge til et mer dynamisk og spennende sted. Innovasjon står i sentrum for alle de nominerte og vinneren vil ha utvist spesielt god gjennomføringskraft med et inspirerende konsept som appellerer til folk både i og utenfor motebransjen, sier Costumes sjefredaktør Kine B. Hartz.

Stem på dine favoritter til COSTUME AWARDS 2020!

I kategorien Årets initiativ er de følgende nominert:

Moniker

I april 2020 åpnet den 800 kvadratmeter store konseptbutikken Moniker på Valkyrien i Oslo. Monikers grunnleggere Anett Ringstad Jalland og Jørgen Jalland har skapt en sjelden konseptbutikk som er fordelt på fem avdelinger med ulikt innhold og uttrykk både i brands og interiør. Bærekraft og kvalitetsplagg med lang levetid er grunnleggende verdier for motekonseptet, og med storsatsningen Moniker har hovedstaden fått et kjærkomment tilskudd i form av et inspirerende retailunivers hvor internasjonale luksusmerker som Zimmermann, Mulberry, Victoria Beckham, Marni og Les Coyotes de Paris har blitt tilgjengelig for norske kunder.

Fushion

I 2019 gikk Oslo Runway og Collective Oslo Fashion Art Festival sammen for å skape Fushion Oslo med formålet om å fremme norske designere og kunstnere. Under årets festival med teamet "From Thought to Action" ble dagens forbruksvaner og produksjonssystemer diskutert ved å aktivt tilrettelegge for grønne samtaler. Denne nytenkende festivalen inspirerer publikum til å bidra via bærekraftige forbruksvaner og oppfordrer til en mer etisk forretningsskikk i bransjen.

© Fæbrik

Fæbrik

Syfellesskapet Fæbrik ble lansert av sy- og gjenbruksentusiastene Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Nordén og Ingrid Vik Lysne tidligere i år. Fæbrik ønsker å igangsette en ny bærekraftig bølge innenfor dagens kjøpevaner. På hjemmesiden kan du finne mønstre på ulike plagg som du kan sy hjemme. Med sine oppskifter på plagg som nødvendige munnbind, moteriktige krager og smarte bagger, oppfordrer Fæbrik oss til å senke tempoet og tenke to ganger før neste kjøp - for nei, den enkleste løsninger er ikke alltid den beste.

© Julie Pike

Fjong

Gründeren Sigrun Syverud oppfordrer oss til å få et litt grønnere klesskap med sin nettbaserte utleieportal Fjong. På Fjong sine nettsider kan du leie plagg opp til fire dager, og med dette kan du ha på deg noe "nytt" med god samvittighet. I juni 2020 lanserte Fjong sin nye abonnement-løsning hvor kunden kan låne opp til åtte plagg i måneden og få klærne levert på døren. Utover utleie-løsningen, har Fjong også hjulpet mange klesbutikker som opplevde salgstopp og stappfulle lagere etter korona-nedlukkingen i mars. Med dette gir Fjong plagg som ikke blir solgt en ny hensikt og verdi.

© Christian Tunge

Motebiblioteket i Oslo / Elise by Olsen

Etter nesten 10 år i mote-, kunst- og mediebransjen som redaktør, kurator og utgiver har Elise By Olsen sett en mangel på opplysende og kunstnerisk diskurs i mote, og vil i løpet av 2021 oppnå sin store drøm om åpne motebibliotek i Oslo. Et digitalt motebibliotek blir lansert allerede denne høsten.

Motebiblioteket vil blant annet bestå av en samling på over 5.000 magasiner, kataloger og tegninger som omhandler mote. Elise By Olsen ønsker med dette bevare historiske objekter fra fortiden og gjøre de tilgjengelig for offentligheten, og slår et viktig slag for å bevare det trykte medium.

© Radical Broccoli

Podcasten Radical Broccoli

I podcasten Radical Broccoli snakker søstrene Anette og Susanne Bastviken om alt fra gründertilværelsen og miljøvennlig livsstil, til selvbilde og plantebasert mat. Gjennom deres blogg og podcast vil gründerne spre informasjon og kunnskap om hvordan man kan ta vare på miljøet. Søstrene har forøvrig nylig vært involvert i utviklingen av det norske flip flop-merket Sleepers, som er et grønnere og mer bærekraftig alternativ til vanlige flip flops.

Med innholdsrike og viktige samtaler om bærekraftig livsstil, overbeviser Bastviken-søstrene sine lyttere om at de gode valgene vi tar for miljøet burde være øverst på dagens agenda.