COSTUME AWARDS 2020: Her er de nominerte til Årets norske designer

– Vi har lagt vekt på god design som passer den moderne, sammensatte kvinnen.

Når årets viktigste feiring av mote- og skjønnhetsbransjen går av stabelen den 14. og 15. oktober, hyller Costume det beste Mote-Norge har å by på. Utover vinnerne som stemmes frem av publikum, vil en jury velge prisvinnere i ytterligere to kategorier, Årets norske designer og Årets Initiativ, her blir de førstnevnte presentert.

– Norsk mote fortsetter å nå nye høyder og har en stor appell både her hjemme og internasjonalt. Kategorien Årets norske designer en en av Costume Awards viktigste priser, og i utvelgelsen har vi lagt vekt på hvordan hver designer presenterer et unikt og tydelig univers med fokus på god design som passer den moderne, sammensatte kvinnen. Vi heier spesielt på de som setter bærekraft i sentrum for sin produksjon, sier Kine B. Hartz, sjefredaktør i Costume.

I kategorien Årets norske designer er de følgende nominert:

Holzweiler

De ikoniske strikkeplaggene, friske fargeprint og sporty detaljer oppsummerer kolleksjonene til Holzweiler i løpet av de siste sesongene. Det som startet med et silkeskjerf er nå blitt til fulle kolleksjoner til både han og henne. Familiebedriften er også det første norske merket som har fått hylleplass i den eksklusive nettbutikken Net-a-porter. Motemerket er ikke redd for å gå nye veier, og valgte å droppe visning under moteuken i København i august, til fordel for en kampanje fokusert på et tema som har vært toneangivende for 2020, nemlig aktivisme.

ByTiMo

Med gamle teknikker fra vintagekjoler, har designer og grunnlegger Tine Mollatt lykkes med å etablere et kjolemerke med et moderne uttrykk. Kjolene oser romantisk eleganse med et tidløst uttrykk, satt sammen av fantastiske kvaliteter og florlette stoffer. Merket har også hatt ulike samarbeidskolleksjoner med blant andre skuespiller Pia Tjelta og Gwyneth Paltrow. Ingen lager mer romantiske og feminine kjoler enn byTiMo, en påstand både kongelige, Taylor Swift og Emma Stone ser ut til å være enige i.

Michael Olestad

Michael Olestad er utdannet i London med et fagbrev i kunst og design fra London College of Fashion og en bachelorgrad i mote fra Middelsex University. Olestad har en særegen farge- og materialbruk og kan kjennetegnes ved sine draperier. Han har vist seks kolleksjoner per i dag og har samarbeidet med en rekke artister og musikere. Arbeidene hans har blitt vist på Rogaland Kunstsenter, UKS Oslo og Operaen i Oslo. Han skiller seg ut ved hjelp av originale snitt, den lekne tilbehørslinjen og de overraskende fargekombinasjonene. I fjor ble han tildelt Epson Award under Fusion Oslo.

Tom Wood

I 2013 lanserte Mona Jensen det norske merket Tom Wood, med utgangspunkt i kraftige og maskuline ringer. Hennes mann, Morten Isachsen er nå en del av motemerket, som i dag består av både en denimlinje, solbriller og tilbehør. Merket har vokst kraftig de siste årene, noe som har resultert i at de har fått innpass på noen av verdens beste butikker, blant annet i New York, Tokyo og Paris hvor merkevaren selges side om side med Balenciaga og Gucci.

© Oslo Runway / Getty Images

Pia Tjelta

Drømmekjoler med vakre, flatterende snitt har blitt designerens varemerke. Vi er vant til å se Pia Tjelta skinne, på skjermen, på bilder, eller på den røde løperen. Med erfaring fra tjue år med kostymeprøver og flere designsamarbeid med det norske suksessmerket, ByTiMo, debuterte Pia Tjelta som klesdesigner i 2018. På kort tid gjorde skuespilleren gjort seg bemerket som ettertraktet motedesigner, med kjoler og bluser av delikate materialer, nydelige draperinger, enkle snitt og feminine fasonger.

Envelope1976

Envelope1976 har hatt stor suksess helt siden merket ble lansert i 2018, og ble kort tid etter lansering tatt inn i sortementet av luksusnettbutikken Net-a-porter. Envelope1976 er bærekraftig, minimalistisk og elegant, det er et klesmerke tilpasset den moderne kvinnen. Merkets miljøvennlige satsing beviser at man ikke trenger påfyll i garderoben til enhver tid - bare god og moteriktig design.

© Indigital Images/ OSLO RUNWAY

Fall Winter Spring Summer

Fall Winter Spring Summer (FWSS) ble lansert i 2012, og har med sine minimalistiske snitt, iøynefallende detaljer og gode materialer funnet et DNA og en plass i den norske bransjen. År etter år har de overbevist oss med statement-kåper og kule dresser, som alltid har havnet på ønskelisten vår. Fall Winter Spring Summer kombinerer sesongens trender med high-end kvaliteter til gode priser.

Anne Karine Thorbjørnsen

Anne Karine Thorbjørnsen etablerte seg som designer etter å ha fullført sin Mastergrad på det prestisjetunge Central Saint Martins MA i 2012.
Hun er kjent for sine feminine men moderne design, og har en gjenkjennelig forkjærlighet for draperinger. Anne Karine Thorbjørnsen har vist kolleksjoner under moteukene i London, Paris og Oslo Runway, hvor hun i 2016 vant Bik Bok Runway award. Senest i sommer har holdt en salgsutstilling i Oslo, som ble dekket av Vogue.

Elisabeth Stray Pedersen

Med fokus på norsk ull og bærekraft har Elisabeth Stray Pedersen løftet norsk skreddersøm til nye høyder. Hun er aktuell med designsamarbeidet ESP x Fretex, hvor de utforsker verdien av et plagg i et råvareperspektiv. Upcycle-samarbeidet består av produkter som er sydd om, sammenføyd med nye materialer eller helt nye produkter for å skape et ferdig resultat.

Cathrine Hammel

Romantisk, feminint og lekent. Designet til Cathrine Hammel er et slags motsvar til fast fashion i dagens motebilde. Klærne gjenspeiler hva enhver kvinne ønsker å kle seg i, kvalitet og perfekte snitt.