Bella Hadid med langt hår
© Wenn.com

Dette skal du be frisøren om neste gang du skal klippes

Ender du alltid med feil frisyre etter en tur hos frisøren? Dette skyldes nok at du ikke er klar over de begrepene som vil gjøre det mye enklere for deg og frisøren din å forstå hverandre.

De fleste har nok opplevd å forlate frisørsalongen med en helt annen frisyre enn ønsket. Det kan nemlig være vanskelig å formulere helt presist hvilken frisyre man ønsker dersom man ikke har bilder å vise til eller vet om de teknikkene som er en del av frisørens vokabular. Derfor guider vi deg nå til alle begrepene som er gode å kunne når du skal en tur innom frisøren.

Fjern tyngden

Dersom du har tykt hår kan den nederste delen av håret fort bli tung - og hvis du drømmer om lettere hår, skal du be frisøren om å ta av tyngden. Det vil frisøren gjøre ved hjelp av saks og noen ganger et skarpt barberblad som blir skåret gjennom håret.

Dusting

Vi har nok alle prøvd å få hartuppene klippet og så har det plutselig forsvunnet fem centimeter av lengden. Dersom du vil forsikre deg om at frisøren kun vil klippe de slitte spissene, skal du be om en dusting.

Rett over

Som navnet avslører, er dette en teknikk hvor håret klippes rett over uten etasjer. Dette gir en skarp kant med tyngde og man får inntrykket av et tykkere og sunnere hår.

Etasjer

Etasjer kan være med til å ramme inn ansiktet og gi mer bevegelse og fylde til håret. Du kan både få små etasjer i den forreste delen av håret eller rundt hele håret. Uansett teknikk, er det viktig at du og frisøren avtaler nøyaktig hvor kort den øverste etasjen skal være - slik at håret ikke klippes kortere enn ønsket.

Håndplukket til deg

Pannelugg

Du vet nok godt hva en pannelugg er, men husk at det finnes mange versjoner av panneluggen hvor det ikke blir klippet rett over, men også skrått. Du kan for eksempel holde panneluggen lang med curtain bangs. Dette er en pannelugg som vil kle nesten alle - i motsetning til den korte panneluggen som krever mer mot.

Point cut

Dersom du ber om point cut, vil du få en frisyre hvor det klippes ned i hårtuppene og dette vil skape veldig små etasjer. Du vil dermed tynne ut hårtuppene og få mer tekstur og bevegelse, enn hvis det klippes rett over.

Undercut

Begrepet undercut høres kanskje skremmende ut med det første, men det er faktisk en bestemt teknikk som en av tidenes største hårstylister, Jen Atkin, har brukt på flere av sine kjente klienter som Bella Hadid og Kendall Jenner. Jen Atkin forklarer teknikken til Intothegloss.com slik:

“Det betyr at du klipper det innerste håret litt kortere, mens det ytterste holdes lengre. (…) teknikken kan bli brukt på en veldig diskret måte og vil gjøre håret mindre tungt og få håret til å fylle mindre, uten at man tar noe av lengden.”

Page

Pagefrisyren er en kortere klipp, hvor håret typisk slutter langs kjeven, men frisyren kommer også i lengre versjoner hvor håret stopper rett over kragebenet.

Pixie cut

... skal du kun be om hvis du er klar for en veldig kort frisyre, da den ikke er mer enn et par centimeter lang. Denne frisyren vil også gi den korte frisyren en vakker og frisk look.